خانه هوشمند چیست و چگونه کار میکند؟
در این مقاله به معرفی خانه هوشمند میپردازیم و درباره مزایای این نوع از خانهها صحبت میکنیم. تا پایان با ما همراه باشید.
خانههای هوشمند قدمت بسیار طولانی دارند و به قرنها پیش مربوط میشوند. در واقع انسانها از زمانی که پا به این دنیا گذاشتند، به این فکر بودند که خانههای خود را به محیطی راحتتر برای زندگی تبدیل کنند. آنها برای رسیدن به این هدف تلاش زیادی کردند و دست به ابداعات متعددی زدند. اکنون به جایی رسیدهایم که خانههای بسیار پیشرفته با امکانات متعدد داریم و میتوانیم ادعا کنیم که رویای خانههای هوشمند را تحقق بخشیدهایم. خانه های هوشمند امروز امکانات بسیار زیادی دارند که در ادامه درباره آنها صحبت میکنیم.
برای آشنایی با دیگر محصولات از جمله درب اتوماتیک، درب پارکینگ، درب شیشه ای، کرکره برقی، راهبند و غیره کلیک کنید.
خانه هوشمند چیست؟
بسیاری از افراد گمان میکنند که خانه هوشمند چیزی بسیار پیچیده و عجیب و غریب است. در واقع اینطور نیست. خانههای هوشمند اگرچه از تکنولوژی روز استفاده میکنند، اما در ظاهر فرق زیادی با خانههای معمولی ندارند. فقط برای استفاده بهینهتر از ابزارها و بخشهای مختلف خانه، از هوش مصنوعی و اینترنت استفاده میشود.
برای اینکه با مفهوم خانه هوشمند بیشتر آشنا شوید، اجازه بدهید چند مثال در همین رابطه بزنیم. فرض کنید وارد اتاق خود شدهاید و در حال استراحت هستید. یک نفر دیگر وارد اتاق شما میشود و موقع بیرون رفتن چراغ را روشن میگذارد. احتمالا در این شرایط، بیرون آمدن از تخت برای خاموش کردن چراغ، سختترین کار دنیا برای شما خواهد بود. اما اگر خانه شما هوشمند باشد، با استفاده از گوشی که در دست دارید، میتوانید با چند کلیک یا لمس ساده، چراغ اتاقتان را خاموش کنید. کارهای خیلی بیشتری را هم با همین گوشی میتوانید انجام دهید. مثلا اینکه با کم و زیاد کردن کولر، دمای اتاق پذیرایی را تغییر دهید یا اینکه تلویزیون را خاموش کنید.
خانه هوشمند چه مزایایی دارد؟
خانه هوشمند مزایای بیشماری برای افراد دارد. صاحبان خانههای هوشمند میتوانند از این مزایا نهایت استفاده را ببرند. در ادامه به چند مورد از ویژگیهای خوب در خانههای هوشمند اشاره میکنیم:
کنترل بخشهای مختلف خانه از راه دور
اولین مزیت خانه هوشمند برای شما راحتی و کنترل است. حتی اگر در خانه نباشید به کمک گوشی هوشمند یا کامپیوتر خود میتوانید کارهای مختلفی را انجام دهید. حتی گاهی با یک پبامک هم میتوان تغییراتی را از راه دور در خانه اعمال کرد. مثلا اگر یک حیوان خانگی مثل سگ دارید و میخواهید از محل کار یا شرکت خود از او مراقبت کنید، میتوانید یک دوربین خانگی نصب کرده و هر زمان که مایل بودید سری به سگ عزیزتان بزنید. بنابراین با استفاده از چنین امکانی، در وقت و هزینههای شما صرفهجویی میشود.
چک کردن وضعیت خانه
مزیت بعدی خانه هوشمند، امکان چک کردن وضعیت خانه است. یعنی شما میتوانید در هر زمان، اطلاعات مربوط به بخشهای مختلف خانه را مشاهده کنید.. اگر خانه را ترک و فراموش کردهاید که شوفاژها را خاموش کنید، با چند کلیک میتوانید سیستم گرمایشی و سرمایشی، اجاق گاز و لامپ های اضافی را خاموش و از قبض های نجومی آب، برق و گاز فرار کنید. همچنین اگر خدای نکرده منزل شما دچار آتش سوزی شود، سیستم هوشمند میتواند در سریعترین زمان ممکن به شما اطلاع داده و خودش آتش را مهار کند.
انجام کارها بهصورت اتوماتیک
مزیت دیگری که خانههای هوشمند دارند، امکان خودکارسازی کارها است. اگر وقت نمیکنید که وسایل و ابزارهای خانه را هر لحظه کنترل کنید، میتوانید زمانبندی برنامههای روزانه را در اپلیکیشن خانه هوشمند انجام دهید تا کارها به صورت خودکار انجام شوند. به عنوان مثال، اگر فرد سالخوردهای در خانه دارید و باید به او یادآوری کنید که داروهایش را در زمانی خاص مصرف کند، سیستم هوشمند خانه، طبق برنامه زمانی که به او میدهید با پخش زنگ هشدار و آلارم کمک میکند که از راه دور هم بتوانید خوردن دارو را به اعضای خانواده یادآوری کنید. خانه هوشمند مانند یک پرستار از عزیزان شما مراقبت میکند و باعث میشود که نگهداری از سالمندان یا حتی کودکان، بسیار سادهتر و راحتتر باشد.
تکنولوژی خانه هوشمند چگونه کار میکند؟
برای آنکه به نحوه کار تکنولوژی خانه هوشمند اشاره کنیم، ابتدا باید به تاریخچه این فناوری نگاهی داشته باشیم. خانههای هوشمند مسیری طولانی را طی کردهاند تا به جایگاه امروزیشان برسند. یکی از اولین شرکتهایی که در توسعه فناوری خانه هوشمند فعالیت میکند، هنوز هم مشغول کار در همین حوزه است.
تقریبا اولین وسایل هوشمند خانه در سال 1975 تولید شدند؛ زمانیکه شرکتی در اسکاتلند، پروتکل X10 را تولید کرد. X10 این امکان را فراهم میکرد که وسایل دارای قابلیت سازگاری با همان سیمهای برق موجود در منزل به یکدیگر متصل شوند. در این سیستم، تمام اشیا و لوازم، گیرنده هستند و وسایل کنترل سیستم مانند کنترل از راه دور یا صفحه کلید، به عنوان انتقالدهنده کار میکنند. اگر شما لامپی را در اتاق دیگری خاموش کنید، انتقالدهنده پیامی عددی را ارسال میکند که سایر دستگاهها میتوانند این پیام را بگیرند.
همه این مراحل تنها در کسری از ثانیه روی میدهند، اما X10 دارای محدودیتهایی نیز هست. برقراری ارتباط از طریق سیمهای برق همیشه قابلاطمینان نیست، زیرا این خطوط بهدلیل برقرسانی به دستگاهها، نویز پیدا میکنند. در صورت افزایش نویز، دستگاه X10 نمیتواند به درستی پیامها را درون سیستم منتقل کند و به همین دلیل سیستم دچار نقص میشود.
دستگاههای X10 هنوز هم وجود دارند، اما فناوریهای دیگری برای شبکهسازی خانه شما بهوجود آمدهاند. بسیاری از سیستمهای جدید بهجای استفاده از شبکه برق برای برقراری ارتباط از امواج رادیویی استفاده میکنند؛ یعنی همان روشی که سیگنالهای بلوتوث، وای فای و تلفنهای همراه کار میکنند.
بهطور کلی ارتباط بین دستگاههای هوشمند در داخل یک خانه از دو طریق برقرار میشود. روش اول ارتباط با سیم است و روش دوم ارتباط بدون سیم. در ادامه درباره هر دو روش توضیحاتی را ارائه میکنیم:
در روش با سیم، قسمتها و وسایل مختلف یک ساختمان هوشمند به یک تابلوی برق مرکزی متصل میشوند و در آنجا به فعالسازها متصل میشوند. در این ساختار که یکی مطمئنترین روشهای ارتباطی بین تجهیزات است، کلیدهای ورودی، فعالسازها و حسگرها با سیم به یکدیگر وصل میشوند. پروتکلهای مورد استفاده در این ارتباط LAN، KNX، Serial و X10 هستند. تفاوت این پروتکلهای در لایههای فیزیکی و نرمافزاری است و اشتراک آنها این است که از سیم در انتقال داده بین تجهیزات استفاده میکنند.
روش دیگر، ارتباط بیسیم است که در آن انتقال اطلاعات از طریق امواج الکترومغناطیس و یا مادون قرمز انجام میگیرد و دیگر به کابلکشی مجزا نیازی نیست. در این ساختار، وسایل کنترل کننده، سیگنالهایی را تولید میکنند که از طریق شبکه برق موجود در ساختمان و یا با کمک سیگنالهای RF، منتقلشده و دستگاه مورد نظر را در مقصد کنترل میکنند.
در این مقاله با خانههای هوشمند و مزایای آنها آشنا شدیم. در حال حاضر هوشمندسازی خانهها یکی از روشهای محبوب برای افرادی است که به دنبال زندگی راحتتر هستند. اگر شما نیز به فکر هوشمندسازی خانه خود هستید، میتوانید با کارشناسان ما در البرز صنعت تماس بگیرید و از مشاوره رایگان ما استفاده کنید.